Friday, 24 February 2012

hiperhidrosis !


Assalamualaikum semua :)

Entry kali nieyh mengenai penyakit yg aku hidapi selama nieyh iaitu hyperhidrosis!
Sharing info dekat korang pasal HIPERHIDROSIS!
Misalnya tangan yang berpeluh ketika anda menjawab soalan peperiksaan hingga membasahkan kertas jawapan atau pada kaki sehingga kasut kanvas anda basah.
Keadaan peluh yang melampau ini adalah sejenis penyakit dan ia dikenali sebagai hiperhidrosis. Begitupun, tidak ramai yang mengenali keadaan ini sebagai penyakit. Kebanyakannya beranggapan sebagai masalah biasa yang terjadi pada semua orang.
Dari segi perubatan, hiperhidrosis adalah masalah peluh yang terjadi dalam 1% populasi. Biasanya ia terjadi pada tangan (disebut palmar hyperhidrosis), ketiak (axillary hyperhidrosis) dan kaki (plantar hyperhidrosis). Punca sebenar hiperhidrosis tidak diketahui dengan tepat, namun peluh diketahui dikawal oleh sistem saraf dikenali sebagai sympathetic.
Berasa Terganggu
Hiperhidrosis menyebabkan seseorang berasa terganggu. Ia bukan saja menjejaskan keyakinan diri tetapi menyebabkan tekanan.
Bayangkan jika kaki berpeluh hingga kasut basah seakan disiram air, stokin pasti cepat berbau begitu juga kaki. Jika peluh di tangan, ia menyebabkan si pesakit malu untuk bersalam dengan kenalan baru. Malah, jika memandu, tangan boleh terlepas daripada stereng.

Punca dan Rawatan Hiperhidrosis
Secara umumnya, dalam keadaan biasa, hypothalamus iaitu bahagian otak yang mengawal fungsi berkaitan peluh menghantar isyarat kepada saraf peluh. Saraf ini sebahagian daripada sistem saraf sympathetic yang terletak dalam rongga kaviti. Bagaimanapun, dalam kes hiperhidrosis, kelenjar peluh tidak patuh pada isyarat yang dihantar.
Dalam kebanyakan kes, ada pakar yang melihat hiperhidrosis ada kaitan genetik. Biasanya pesakit yang dirawat adalah adik beradik.
Ada banyak rawatan hiperhidrosis bergantung kepada keadaan seseorang. Suntikan botox adalah satu daripadanya. Bagaimanapun, kebanyakan rawatan itu bersifat sementara.
Satu lagi kaedah untuk mengawal hiperhidrosis yang serius adalah melalui pembedahan.
Prosedur Pembedahan
Selepas dibius, tebukan kecil dibuat sekitar satu sentimeter (sm) dibuat di bawah ketiak. Udara akan masuk melalui tebukan itu melalui rongga kaviti. Peralatan endoskopi kemudiannya (kamera fiberoptik dan alatan pembedahan lain seperti gunting kecil) dimasukkan.
Selepas mengenal pasti kedudukan saraf sympathetic yang sepatutnya dipotong di celah-celah tulang rusuk, ia kemudiannya digunting. Mengenal pasti kedudukan saraf sympathetic yang betul sangat penting kerana tersalah potong ia akan menjejaskan bahagian tubuh yang lain. Misalnya bahagian muka.
Proses itu akan dilakukan di kedua-dua belah badan, di bahagian kanan dan kiri.
Pembedahan ini hanya memberi kesan parut yang sangat minimum, kecil dan tersembunyi dengan baik di bawah ketiak.

Bagaimanapun, pembedahan bukan juga pilihan terbaik untuk sesetengah orang. Ini kerana ada juga kes selepas melalui pembedahan menggunting sarafsympathetic, masalah peluh berlebihan akan berulang. Namun, jumlah itu lebih kecil berbanding mereka yang sembuh sepenuhnya menerusi pembedahan.


Bole katakan semua tempat aku mengalami HIPERHIDROSIS lg2 dekat ketiak n tapak tgn muka pon kdg2 mase nervous or wat aktiviti haa mcm air je peluh dia :(

No comments:

Post a Comment